Så kan du välja vad ditt företag ska jobba med

En marknadsundersökning som är helt gratis

Det här kursavsnittet handlar om hur du kan hitta en bra affärsidé för ditt företag. Du kanske redan har din idé klar? Då kan du hoppa över detta kursavsnitt och gå direkt på nästa som handlar om hur du gör din egen affärsplan.

För dig som inte har någon färdig affärsidé ska jag visa dig en relativt säker metod för att hitta nya spännande områden att satsa på. Det handlar om hur du kan göra en marknadsundersökning som baseras på verkliga köp samtidigt som din undersökning är helt gratis.shutterstock_115503607

Om jag i dag skulle skapa en informationsprodukt, dvs. en e-bok, en instruktionsvideo eller en fysisk bok och jag inte visste vilken nisch jag skulle satsa på så skulle jag utgå från mina egna intressen och de områden som jag skulle kunna tänka mig att ägna en stor del av min tid åt. För min egen del skulle jag börja med att leta inom områden som

shutterstock_126441896

 • Underhållning
 • Företagande, investeringar
 • IT, datorer
 • Mat och vin
 • Internetaffärer och marknadsföring

Med detta som utgångspunkt skulle jag gå in på en USA-sajt som heter ”clickbank.com”. Det är en portal där producenter av informationsprodukter matchas ihop med s.k. affiliates, dvs. bloggare och andra skribenter som skriver om olika produkter. Om deras skrivande resulterar i en försäljning får den som skriver en, på förhand bestämd, procentandel av försäljningspriset.

Så tar jag reda på vilken efterfrågan som finns

ta betalt

På Clickbanks hemsida kan man hitta intressant statistik. De förmedlar en enorm massa olika produkter. För att en affiliate ska kunna välja vilken produkt eller vilka produkter han eller hon ska satsa på visas statistik på de olika produkternas popularitet, försäljningsstatistik, hur mycket tidigare affiliates har tjänat på en viss produkt osv.

Pröva med att gå in på Clickbanks hemsida. Klicka dig fram till ”Marketplace”. Där kan du välja produkter inom 23 olika områden. Samtliga de fem områden som jag är intresserad av och som finns listade här ovan finns med. Om du går in på område efter område kan du se vilka produkter som är mest populära och vilka produkter som sålts mest under de senaste 12 veckorna.

Inom området ”Underhållning” visas, när jag testar i samband med att jag producerar denna webbkurs, att de produkter som sålts bäst handlar om:

photographer-419608_150

 • Lär dig fotografering
 • Trickfotografering
 • Lär dig spela piano och keyboard

På motsvarande sätt får jag fram de mest sålda produkterna inom samtliga mina intresseområden. Jag visar här som exempel bara den allra mest sålda produkten men självklart bör du ta fram flera produkter inom varje område för att bättre kunna välja precis den produkt som passar dig och det du har erfarenhet av.

Underhållning Lär dig fotografering
 
Företagande, investeringar Tjäna pengar på optioner
 
It, datorer Hur du optimerar din PC
 
Mat och vin Kokbok med paleo-recept (paleo=paleolitsk näringslära)
 
Internetaffärer Hur du skaffar dig en passiv inkomst

 

Så här långt har vi fått fram att produkter som handlar om dessa delområden är de mest eftersökta och sålda, i alla fall på den amerikanska marknaden. Hur är det med konkurrensen då? Om dessa är de mest sålda så finns det risk att konkurrensen är stor.

Så tar jag reda på hur stor konkurrensen är

google sökord och nyckelord

Då tar vi nästa steg. Lägg in det ena efter den andra av dessa områden som sökord på Google. Då får du en uppfattning om den konkurrens du kommer att möta, dels när det gäller att få upp din hemsida högt på Google, dels konkurrensen när det gäller själva försäljningen.

Detta resultat fick jag fram på Google när jag använder mig av de två viktigaste nyckelorden för varje titel:

Område Sökord 1 Sökord 2 Antal träffar
 
Underhållning Lär dig fotografering Lär fotografering 1,3 milj
 
Företagande, investeringar Tjäna pengar på optioner Optioner tjäna pengar 55 000
 
It, datorer Hur du optimerar din PC Optimera pc 132 000
 
Mat och vin Kokbok med paleo-recept (paleo=paleolitsk näringslära) Kokbok paleo 21 000
 
Internetaffärer Hur du skaffar dig en passiv inkomst Passiv inkomst 60 000

 

Med sökorden ”lär dig fotografering” får jag 1,3 miljoner träffar. Det visar direkt att det blir svårt att marknadsföra och sälja en informationsprodukt (bok, e-bok, video eller liknande) som handlar om att lära sig fotografering. Gör du en extra koll på Adlibris så ser du dessutom att det finns över 60 olika böcker om fotografering. Ska du lyckas inom detta område får du en tuff match.

shutterstock_156621569

Låt oss titta på det område som ger näst flest träffar på Google, ”Hur du optimerar din PC”. När man kollar detta område hos nätbokhandlarna hittar man inte någon boktitel som direkt liknar denna men letar du på ordet ”dator” så finns det över 130 böcker. Alltså även detta verkar vara – knappast förvånande – ett konkurrensutsatt område.

Nu är jag färdig att välja affärsidé

Kvar har vi två områden som enligt vår lilla undersökning på Clickbank visar att efterfrågan och möjligheterna att tjäna pengar är stora och konkurrensen, enligt Google, är måttlig och helt hanterbar, De båda områdena är ”Kokbok paleo” och ”Passiv inkomst”.Webbkurs Gratis marknadsföring

Jag går vidare och kollar på Amazon, Adlibris och Bokus om det finns några böcker skrivna inom resp. område. Där kan man dessutom få en lista på vilka böcker som sålts mest, alltså blivit mest efterfrågade av kunderna vilket kan utgöra en enkel och tillförlitlig marknadsundersökning. Där säljs sex olika titlar om paleo och en enda titel som handlar om passiv inkomst.

På detta sätt kan du göra en marknadsundersökning alldeles gratis och eftersom den bygger på genomförda köp så bör den vara tillräckligt tillförlitlig.

career-432573_150

Om du är intresserad av att skapa en informationsprodukt så ska du självklart utgå från det du känner för och det område som du har erfarenhet och kunskaper inom. Det var därför jag började detta avsnitt med att välja de delområden som jag intresserar mig för.

Jag personligen har intresse och viss kunskap inom alla de områden som jag valt ut men jag kan betydligt mer om ”Passiv inkomst” än om ”Paleo”. Med denna lilla genomgång som bakgrund skulle jag satsa på just ”Passiv inkomst” som en av mina nya nischer.

Jag har inte börjat göra research inom detta område ännu så fältet är fritt. Först till kvarn…!

Kursplan

 1.   Avklarat! Introduktion – här får du en färdig affärsplan
 2.   Avklarat! Så kan du välja vad ditt företag ska jobba med
 3.   Nästa avsnitt! Du behöver en enkel affärsplan
 4.   Varsågod – här får du en färdig affärsplan
 5.   Så kan du lära dig mer om hur du gör din egen affärsplan
 6.   Kursavslutning – en färdig affärsplan

Klicka här för att komma till nästa avsnitt

arrow-3D-green-right